KISA HADİS-İ ŞERİFLER

Kısa Hadis-i Şerifler Bu yazımızda Efendimiz den (sav) sizler için kısa Hadis-i Şerifler seçtik Rabbim Yar ve Yardımcımız olsun iyi okumalar dileriz.

İslamiyet, dünyanın küçük bir şehrinde doğdu, aradan asırlar geçtikçe dünyanın her yanına, doğusuna ve batısına yayıldı. İslam’ın kutlu çağrısı, bugün dünyanın her köşesine ulaşmış durumda. Aynı şekilde asrı saadette bir avuç olan İslam ümmeti de şimdi milyonlarca kişiyi geçti. Fakat aradan asırlar geçtiği ve bazı yabancı milletlerin kötü yönlendirmelerine, etkilerine maruz kalındığı için, ümmet-i Muhammed (sav) içinde İslami esaslara ters düşen harekette bulunanlarda çoğaldı. İslam ahlakına birebir zıt davranış kalıpları ortaya çıktı. Öyle bir hale gelindi ki, bu yüce dinin hükümlerine hakkıyla uymak isteyen kişiler, tutucu ve gerici sayılıyor, onlara karşı düşmanca bir tutum sergileniyor.

İşte böyle bir zamanda yüksek bir inanca, sarsılmaz bir dini düşünceye sahip olanlar, nefislerine hakim oldukları ve Resul-i Ekrem Efendimiz ‘in (sav) mübarek yolunu takip etmeye devam ettikleri için, birer İslam mücahidi sayılırlar. Ve bu mücahitlere, bu güzel hareketleri için, büyük bir mükafat olarak yarın Ahirette şehit sevabı verilecektir. Bu muhterem kişilere ne mutlu!

Ömer Nasuhi BİLMEN (Hadis Günlüğüm)


CENNET HAZİNELERİNDEN BİR HAZİNE

Anlamı: “Güç ve kuvvet, sadece Yüce ve Büyük olan Allah Teâlâ’nın yardımıyladır.”

(Buharî, Müslim)


Enes radıyallahu anh’den rivayet edildiğine göre Resûlullah sallallahu aleyhi ve sellem şöyle dua ederdi:

“Allâhümme innî eûzü bike mine’l-aczi ve’l-keseli ve’l-cübni ve’l-heremi ve’l-buhl, ve eûzü bike min azâbi’l-kabr,  ve eûzü bike min fitneti’l-mahyâ ve’l-memât: Allah’ım! Âcizlikten, tembellikten, korkaklıktan, ihtiyarlayıp ele avuca düşmekten ve cimrilikten sana sığınırım. Kabir azâbından sana sığınırım. Hayat ve ölüm fitnesinden sana sığınırım.” (Müslim, Zikir 50. Ayrıca bk. Ebû Dâvûd, Vitir 32; Nesâî, İstiâze 7)

KORUNMA DUASI


Ebû Hüreyre (ra)’den rivayet edildiğine göre ; Peygamber (sav) şöyle buyurdu:

Gerçek zenginlik, mal çokluğu değil, gönül tokluğudur.” (Ahmed bin Hanbel, İmam Buhari, İmam Müslim, Tirmizi, Camiu’s-Sağır )


Ebu Hureyre radıyallahu anh demiştirki: Resul-i Ekrem sallallahu aleyhi ve sellem şöyle buyurdu:

”Mümin aynı delikten iki defa ısırılmaz ( aynı hataya tekrar düşmez).

[Buhari, Edeb 83,Müslim Zühd 63]

GIYABEN DUA ETMEK

Peygamberimiz (sav): “Bir kula isabet eden az veya çok felaketler ancak günahı sebebiyledir. Allah ise günahların çoğunu bağışlıyor” buyurdu ve “Başınıza gelen musibetler kendi ellerinizin kazandıkları yüzündendir. Allah ise günahlarınızın çoğunu bağışlıyor” ayetini okudu.

(Tirmizî, tefsir, 44/ 3252).(s.271)


Hazret-i Enes (r.a.) anlatıyor:

Rasûlullâh sallâllâhu aleyhi ve sellem şu duâyı çok yapardı:

Ey kalpleri çekip çeviren Allâh’ım! Kalbimi dinin üzerine sâbit kıl!



Ben (bir gün kendisine): Ey Allâh’ın Rasûlü! Biz Sana ve Sen’in getirdiklerine inandık. Sen bizim hakkımızda korkuyor musun? dedim. Bunun üzerine bana şöyle cevap verdi:

“ Evet! Kalpler, Rahmân’ın iki parmağı arasındadır. Onları istediği gibi çevirir.” 

(Tirmizî, Kader, 7/2140)


Resûlullâh (SAS) şöyle buyuruyor;
“Erkek hanımına sevgi ve şefkatle bakar, hanımı da ona sevgi ve şefkatle bakarsa, Yüce Allah onlara rahmetiyle bakar.
Erkek hanımının elini tutarsa parmaklarının arasından günahları dökülür.”



Enes (radıyallahu anh) şöyle dedi:

Resûl-i Ekrem (sallallahu aleyhi ve sellem) çoğu zaman şöyle dua ederdi:

“Allâhümme âtinâ fi’d-dünyâ hasene ve fi’l-âhireti hasene ve kınâ azâbe’n-nâr: Allahım! Bize dünyada da iyilik ver, âhirette de iyilik ver. Bizi cehennem azâbından koru!” (Buhârî)



Daha Fazla dini söz için tıklayınız


Daha fazla Hadis-i Şerif için tıklayınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir