MARİE CURİE HAYATI VE SÖZLERİ

Marie Curie , 7 Kasım 1867’de Maria Skolodowska ismiyle Varşova’da dünyaya geldi. Maria babası sayesinde bilime büyük ilgi duyuyordu ama Polonya çarlık Rusya’sı işgali altındaydı ve bu durum Maria’nın istediği eğitimi almasına engel oluyordu. Çarlık yönetimi bir kızın bilimsel eğitim almasını imkansızlaştırmıştı ama Marie Curie pes edip kabullenmedi. Maria, ablası Bronya ile bir anlaşma yaptı. Bu anlaşma ile Maria 17 yaşında ablasının tıp okuyabilmesi için çalışmaya başladı. Kazandığı parayı ablasına gönderip okuyabilmesini sağlıyordu bu şekilde ablası para kazanmaya başladığında Maria okuma hayallerine kavuşabilecek ve okumak için Paris’e gelebilecekti.


İnsanlar konusunda daha az, fikirler konusunda daha çok meraklı olun.


EĞİTİME BAŞLAMASI

Bu plan ve uğraşları sayesinde Maria 1891 yılında hayalinin ilk adımını atıp Paris’e gitti. Daha Fransız gözükmesi için Paris’te ismini Maria’dan Marie’ye çevirerek Sorbonne’ye kaydoldu ve 24 yaşında istediği eğitimine başlayabildi. Marie öğrenmeye ve keşfetmeye tutkuluydu. Eğitimi süresince her türlü engele rağmen alabileceği her türlü bilgiyi ediniyordu. 1893 yılında fizik biliminde yüzlerce erkek arasında mezun olmaya çalışan iki kadından biriydi. Finaller yaklaşınca hazır olmadığını düşünüp tedirgin oldu ama puan sıralamasında ismi ilk sıradaydı. Ulusal Endüstriyi Destekleme Birliği bu sıradışı öğrenciyi keşfetti ve Marie’e iş önerdiler. Marie bu işi yaparken ayrı olarak çalışmaya da devam etti.


PİERRE CURİE İLE TANIŞMASI

Marie daha büyük bir laboratuvar ararken Paris Endüstriyel Fizik ve Kimya okulunun laboratuvarını yöneten Pierre Curie ile tanıştı. İki parlak zihin tanıştılar, sohbet etmeye başladılar. Arkadaş oldular ve bilimsel konular üzerine uzun uzun konuşmalar yapmaya başladılar. Pierre Curie’nin Marie’e ilk hediyesini ise “Fiziksel Fenomende Simetri Üzerine: Elektrik Alan Ve Manyetik Alan Simetrisi” adlı makalesini imzalayarak vermesiydi. Bu Marie’yi daha çok etkilemişti. İkisi de hayatlarını bilime adamak istiyordu. Kısa bir süre sonra birbirleri için bilim kadar önemli oldular. Küçük bir törenle evlendiler.

Kısa bir süre sonra Wilhelm Röntgen ilginç ve önemli bir keşif yaptı bu X ışınları hakkında bir keşifti ardından Henri Becquerel’de yeni bir keşifte bulundu. Curie çifti bu iki keşifle ilgili çalışmaları incelemeye başladılar. Bilgi kıvılcımları ışığında buldukları fikirler ile ilgili deneyler yapmaya başladılar. Curie çiftlerinin ilk çocukları dünyaya geldiğinde de çalışmaya devam ettiler. Marie’nin kendi laboratuvarı yoktu ama bu çalışmasına engel olmadı ve Pierre’in çalıştığı okuldaki rutubetli bir depoda Marie Curie çalışmalarına devam etti. Çalışmaktan ve bilime olan tutkusundan hiçbir engel onu vazgeçirmiyordu. Bir hipotez oluşturduğunda Fransız Bilim Akademisi’ne raporunu sundu. Kadınların üye olmasına izin verilmediği için raporunu eski bir profesörü okudu. Pierre Marie’nin büyük bir keşif yapmanın eşiğinde olduğunu fark ettiğinde kendi kristaller üzerine yaptığı araştırmayı bırakıp Marie’nin projesine katıldı. O zamanlar için, kadınlar ikinci plana atılmışken yaptığı sıradışıydı.


Hiçbir şeyden korkmayın yalnız; her şeyi anlamaya çalışın. Şimdi anlama vakti, böylece daha az korkabiliriz.


KEŞİFLER

Hipotezi kanıtlayabilmek işçin yılmadan çalışıyorlardı ve Marie Curie yılmadan devam etti. 13 temmuz 1898’de Polonyum adını verdiği elementi keşfetti. Fransız Akademisi’nde  rapor sunacaklardı ve bu şekilde polonyum elementini duyuracaklardı. Marie para ödülüyle ödüllendirildi. Kısa bir süre sonra Radyum elementi ismini verdiği yeni elementi keşfettiler. Birlikte bilime tutkulu ayrılmaz bir çift olmuştu Curie çifti. Çalışmalarına devam ettiler.

Herhangi koruma olmadan yaptıkları çalışmalar aşırı radyasyon içeriyordu ve kendilerine verdikleri zararların bilim için göze aldılar mı yoksa bilgileri yok muydu tam net bir durum yok ama Pierre Curie’nin ellerinde yaralar oluşmaya başlamıştı. Araştırmalar devam ederken Marie Curie 1903’de Sorbonne’dan doktorasını aldı. Curie çifti 1903’te Nobel Fizik Ödülünü Becquerel ile paylaştılar. İsveç Kraliyet Bilimler Akademisi başta Marie Curie’yi gözardı edip kocasının asistanı olarak göstermek istediler bunu öğrenen Pierre destekçilerini devreye sokup proje ortağı olarak lobi yapılmasını sağladı buna rağmen ödül töreninde Marie’yi küçük gösterdiklerinde çift ödül törenine gelmedi. Bilim ödülleri halk tarafından çok dikkat çekmezken Curie çifti herkes tarafından ilgi çekmeyi başarmışlardı.


Ben Bilimin gerçek bir güzelliği olduğunu düşünenler arasındayım.


PİERRE CURİNİN VEFATI

Bu dönemlerde çift radyasyondan daha çok etkilenmeye başladılar. Basın onlarla çok ilgilenmeye başlayınca Marie “İnsanlarla değil meselelerle ilgilenmeliyiz.” Dedi. 1905 yılında Pierre Curie Nobel konuşması yaptı ama kendisinden çok daha fazla karısının adını daha çok bahsetti. 1906 yılında bir trafik kazası yüzünden Pierre Curie Vefat etti. Marie çok büyük bir depresyona girdi. Yaşamına sadece Pierre’i gururlandırmak için devam ettiğini söyledi. Çalışmalarına devam etti. Radyum ile ilgili inceleme yapmaya devam etti. Komite standart ölçü birimine Curie adını vermeyi kabul etti. Bir süre sonrada Radyum Enstitüsü’ne odaklandı. Sağlığı daha çok bozuldu. Savaş çıktı. Savaştan sonra savaştaki cesareti ve endüstri alanında elde ettiği başarılar ile Fransa’nın kadın kahramanı kabul edildi.


ÇOCUKLARI VE ÖLÜMÜ

Irene ve Eve isminde iki kızı vardı ve Irene’de annesinin izinden gitti hatta evlendiği kişide kendini bu işe adadı. Diğer kızı müzikle ilgilendi. Kısacası Polonyalı fizikçi ve kimyacı Marie Curie Fransa’da doktorasını tamamlayan ilk kadın, Radyoaktivite ve x ışınları cihazlarının geliştirilmesinde öncülük eden kişi, 1903 ve 1911 yıllarında Nobel alan ilk ve tek kişi olarak tarihe geçti. 4 Temmuz 1934 Yılında Radyasyon yüzünden kan kanserine yakalanıp vefat etti. Çalışmaya ve bilime sevdalı bu kadın istendiği, çalışıldığı ve tutkuyla yapıldığı takdirde her şeyin başarılabileceğini her zorluğa rağmen ilklere imza atarak gösterdi. Curie soyismini , bilimin ve çalışmanın önemini göstererek tarihe yazıldı.


Ben Bilimin gerçek bir güzelliği olduğunu düşünenler arasındayım.


 Hiçbir şeyden korkmayın yalnız; her şeyi anlamaya çalışın. Şimdi anlama vakti, böylece daha az korkabiliriz.


İnsanlar konusunda daha az, fikirler konusunda daha çok meraklı olun.


Bana ilerleme yolunun ne hızlı ne de kolay olduğu öğretildi.

Daha Fazla Güzel Söz için tıklayınız

Marie Curie Hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir