DESCARTES SÖZLERİ VE KİTAP ALINTILARI

Rene Descartes , Rene Descartes 31 Mart 1596 yılında doğmuş 11 Şubat 1650 yılında vefat etmiş Fransız Matematikçi ve filozoftur. Batının en önemli düşünürlerinden biridir. Descartes , genel olarak modern felsefenin kurucusu kabul edilir. Gerek matematik, gerekse bilim ve felsefe alanında büyük buluş ve yeniliklere imza atmış olan Descartes, bu alanlarda pek çok eser ortaya koymuştur. Rönesans’tan itibaren oluşmaya başlayan yeni bilim anlayışı ile yeni kültürün temel ilkelerini senteze ulaştıran düşünürdür. En çok “Düşünüyorum, öyleyse varım” sözüyle hatırlansa da düşünce tarihine yaptığı esas katkı, kendinden sonraki dönemin yeni sorularının da çıkış noktası olan bu sentezdir. Daha önce birbirinden ayrı olan geometri ve cebir alanlarını birleştirerek analitik geometriyi icat etmiştir.

Dört Kural

Descartes , zamanının bilginleri arasında en iyi matematikçi, yeni ve kapsamlı bir fizik veya doğa teorisinin geliştiricisi ve yeni bir metafiziğin önericisi olarak biliniyordu. Descartes , geleneksel mantığı meydana getiren kuralları bir kenara bırakmış ve kendi düşünme sürecinde sırasıyla şu dört kurala sıkı sıkıya bağlı kalmaya karar vermiştir:

1.Doğruluğunu apaçık olarak bilmediğim hiçbir şeyi doğru olarak kabul etmemek; yani aceleyle yargıya varmaktan ve önyargılara saplanmaktan dikkatle kaçınmak ve vardığım yargılarda, ancak kendilerinden şüphe edilemeyecek derecede açık ve seçik olarak kavradığım şeylere yer vermek,

2.İnceleyeceğim güçlükleri daha iyi çözümlemek için, her birini mümkün olduğu ve gerektiği kadar bölümlere ayırmak,

3.En basit ve anlaşılması en kolay şeylerden başlayarak; tıpkı bir merdivenden basamak basamak çıkar gibi. En bileşik şeylerin bilgisine yavaş yavaş yükselmek için hatta doğal olarak birbirleri ardınca sıralanmayan şeyler arasında bile bir sıra bulunduğunu varsayarak düşüncelerimi bir sıraya göre yürütmek,

4.Hiçbir şeyi atlamadığımdan emin olmak için, her yanda eksiksiz sayımlar ve genel kontroller yapmak.

Bu Yazımızda ; Batının en önemli düşünürlerinden biri olan ve genel olarak modern felsefenin kurucusu kabul edilen En çok “Düşünüyorum, öyleyse varım” sözüyle bilinen Descartes ten güzel sözler ve kitap alıntılarını sizler için derledik. İster Resimli ister yazılı olarak sosyal ortamlarda paylaşabilirsiniz. İyi okumalar dileriz.


Anlamlı Sözler

Düşünüyorum öyleyse, varım.


Güzel kitapları okumanın geçmiş yüzyıllardaki erdemli insanlarla sohbet etmek gibi olduğunu biliyordum.


Sana ışık tutanlara sırtını dönersen, göreceğin tek şey kendi karanlığındır.


Akıllı olmak, bir beyne sahip olmakla bitmiyor, önemli olan onu kullanabilmek.


Bugün artık insanların ekseriyetinin temel motivasyonu, bir kuş gibi hür olmaktır.


Ukalâ takımı öylesine becerikli olmaya alışmıştır ki cahillerin bile gördükleri apaçık şeyleri görmemenin bir yolunu bulur.


Düşünce Sözleri

Yanlışlarımızın ilk ve başlıca nedeni, çocukluğumuzda edindiğimiz ön yargılardır.


Ben varım, bu kesin. Ama ne kadar süre ? Elbette düşünüyor olduğum sürece. Çünkü oldu da bütün düşüncelerimi bir anda durdurdum diyelim, işte o anda var olmaktan da hepten vazgeçmiş olurum.


Eğer gerçeği gerçekten bilmek istiyorsan, yaşamında bir kez olsun bütün şeyler hakkında şüphe et.


İnsanlar öylesine bir tutkunun nesneleridir ki sevildiğimizi düşündüğümüz ve hakikaten soylu ve yüce gönüllü bir ruha sahip olduğumuz zaman. ne kadar kusurlu olursa olsun, kendisi için tam bir dostluk duyamayacağımız insan yoktur.


Özlü Sözler

Rezillik genellikle cehaletten gelir.


Akıllı olmak da bir şey değil, mühim olan o aklı yerinde kullanmaktır.


Hiç kimseye yararlı olmamak, tam anlamıyla değersiz olmak demektir.


İyi kitaplar okumak, geçmiş yüzyılların en iyi insanlarıyla sohbet etmek gibidir.


Ukalâ takımı öylesine becerikli olmaya alışmıştır ki! Cahillerin bile gördükleri apaçık şeyleri görmemenin bir yolunu bulur.


Yalnızlık, bir daha kırılmayacağın ve üzülmeyeceğin bir huzurdur.


Her çözdüğüm matematik problemi, daha sonra başka bir problemi çözmeye yardım edecek bir kural koydu.


Dahası kızgınlık gerçekten erdemli olanlardan çok erdemli görünmek isteyenlerde görülür.


Yavaş yürüyenler doğru yoldaysa, hızlı yürüyüp yoldan çıkanlardan daha çok ilerleyebilir.


Kalabalığının arasında, yoksun kalmadan en uzak çöllerdeki kadar yalnız ve kopmuş yaşayabildim.


İrade Sözleri

Hiç engellenmeden boş zamanlarımdan yararlanmamı sağlayan kişilere, bana dünyanın en onurlu görevlerini veren kişilerden çok daha bağlı olacağım.


Aşırılıklardan kaçınıp ılımlı görüşleri seçiyorum. İnsanın özgürlüğünü kısıtlayan tüm yükümlülükleri aşırılıklar arasına koyuyordum.


Dünyada hem alimler hem cahiller bir batağa batmaktadırlar. Hiçbiri kendini kurtaramaz. Aralarında şu fark vardır ki: Alimler battıkları bataktan haberdardırlar. Bu nedenle insanın ilmi artıkça endişesi artar.


İradeleri tutkuları doğal olarak en kolayca yenebilenler ve tutkulara eşlik eden beden hareketlerini durdurabilenler, kuşkusuz en güçlü ruhlara sahip olanlardır.


Gerçek bilgi; yaparak deneyimleyerek öğrenilendir.


En yüce gönüllü insanlar en mütevazı ve alçak gönüllü insanlardır.


Üzüntülerimizin, pişmanlıklarımızın tek nedeni kararsızlıktır.


Arada bir her şeyden elini eteğini çekmiyorsan özgür değilsin.


Kararsızlıktan kurtulmadığımız hâlde bir eylemde bulunmaya karar verirsek bu vicdan azabı doğurur.


Ve şu yaşamda çoğu kez erdemlerden çok kötülükler ödüllendirildiğinden! tanrı korkusu ya da ölümden sonra yaşam beklentisi ile dizginlenmese pek az insan doğru olanı, yarar gördüğüne yeğlerdi.


Duygularını en çok harekete geçirebilen kişiler, bu yaşamın tadına en çok varan kişilerdir. Ne var ki bunları doğru kullanmayı bilmiyorlarsa ve şans da onlardan yana değilse, en buruk, en acı deneyimleri yaşayacak kişiler de yine onlardır.


Çalışmaların nihai amacı; aklı, karşısına çıkan her şey üzerinde sağlam ve doğru yargılara varacağı şekilde yönetmek olmalıdır.


Daha fazla güzel söz için tıklayınız

Descartes hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir