STEVE JOBS

Steve Jobs hayatı ; Dünyayı değiştirebileceklerini düşünecek kadar cesur olan insanlar, bunu yapan insanlardır.

Bir şeyin olması gerektiğine karar vermişse, olmasını sağlar. diyor bir dostu Steve Jobs için. Ve O yaşamlarımızı değiştirecek cihazlar yapmaya karar verdi. Başaramasaydı deli denilip geçilecekti, başardı ve bugün ‘’21.yüzyılın en büyük delisi’’ olarak anıyoruz onu. Ürünlerine neredeyse aşk ile bağlandığımız, farklı düşünerek dünyayı farklı kılmış o ender insanlardan Steven Paul Jobs hayatı çalışmaları ;

24 Şubat 1955’te San Fransisco’da doğdu. Babası Suriyeli Abdulfattah John Jandali, Annesi ise Alman asıllı Joanne Schieble’dir. Joanne Schieble Babasının Abdulfattahla evlenirse evlatlıktan red edeceğini söylemesi üzerine oğlunu evlatlık vermeye karar verdi. Yalnız bir koşulu vardı: çocuğunu evlat edinecek insanlar üniversite mezunu olmalıydılar. Bu yüzden bebeğin bir avukatla karısına verilmesine karar verildi. Ama oğlan doğduğunda seçilen çift kız çocuk istediklerine karar verip caydılar. Dolayısıyla doğan çocuk üniversiteye gönderme şartıyla mekaniğe düşkün liseden terk bir adamla kitapçılık yapan dürüst karısının oğulları oldu. Paul ve Clara Jobs çifti yeni bebeklerine Steven Paul Jobs adını verdiler.

Paul Jobs oğluna mekanik ve araba sevdasını aşılamaya çalıştı. Steve, artık bu çalışma tezgahın, dedi, garajlarındaki masanın bir kısmını çizgiyle ayırarak, Jobs babasının zanaatkarlığından etkilendiğini anımsıyor. ‘Babamın tasarım anlayışının epey iyi olduğunu düşünüyordum,’ diyor, çünkü her şeyi yapabiliyordu, ve düzgün çalışmayı seviyordu, görülmeyecek kısımları bile önemsiyordu. Paul ve Clara Jobs çocuklarının özel olduğunu hissedince epey sorumluluk duymuş ve onu daha iyi okullarda okutmanın yolunu bulmuşlardı.


OKUL HAYATI

Kaliforniya Cupertino Lisesi’ne devam eden Steve, okul saatleri dışında Palo Alto’da bulunan Hewlett-Packard merkezindeki derslere katıldı. Kısa süre sonra aynı yerde yaz stajına kabul edildi ve henüz 16 yaşındayken Steve Wozniak ile birlikte çalışma fırsatı buldu. Lisenin ardından, Portland’daki Reed College’a kabul edildi ancak bir dönem sonra okulu bıraktı. Bir süre dışarından derslere katılan Jobs, zor şartlar altında yaşadı. Bir süre bazı derslere dışarıdan katılmayı sürdüren Jobs, arkadaşlarının yurt odalarında yerde yatarak, yemek parası için boş kola şişeleri toplayıp geri dönüşüme götürerek ve haftada bir bölgedeki Hare Krishna tapınağında bedava yemek yiyerek geçimini sağladı. Steve, o günlerde Reed’de aldığı dersler arasında bulunan ‘Kaligrafi’ için ileride şunu diyecekti: O derse kaçak olarak girmeseydim bugün Mac’teki o farklı font tasarımı olmazdı.

1974’te California’ya geri dönen Jobs, Wozniak ile birlikte Homebrew Computer Club (Ev Yapımı Bilgisayar Kulübü) toplantılarına katılmaya başladı. O ve Wozniak, Atari Inc.’de, o zamanların ünlü bilgisayar oyun üreticilerinden de, iş bularak oyun tasarımcısı olarak çalışmaya başladı. O zamanlarda ABD’de, satılan Cap’n Crunch’ların içinden çıkan düdükler, üzerlerinde ufak değişiklikler yapılınca AT&T tarafından uzun mesafeli aramaların denetleme frekansı olan 2600 Hz’i sesini verebiliyorlardı. Kısa bir süre zarfında Jobs ve Wozniak 1974 yılında iş hayatına atılarak pahalı uzun mesafe görüşmelerini bedava yapabilmek için “blue box’lar” üretmeye başladılar.


APPLE COMPUTER KURULUŞ

Jobs tasarım ve pazarlama, Wozniak ise teknik birikimlerini Homebrew Computer Club’taki tecrübelerini birleştirerek, 1976 yılında Jobs 21, Wozniak’da 26 yaşındayken Apple Computer Co.’yu Jobs ailesinin garajında kurdu. İlk olarak piyasaya sürdükleri ev bilgisayarı Apple I ‘di ve siparişle satılıyordu.

 1977 yılında Jobs ve Wozniak, Apple II’yi piyasaya sundular, o zamanlar Apple II ev piyasasında önemli bir yer elde etmişti ve Apple’ın bilgisayar piyasasındaki yerini sağlamlaştırmıştı. Aralık 1980 yılında Apple Computer halka açılmıştı ve çok iyi değerlerle piyasaya girmişti. Aynı yıl Apple Computer Apple III ‘ü piyasaya sürdü, fakat bu model bir önceki modelinin yerini alamadı. Bilgisayar, Apple’ın kitlesel pazarlamayla satılan ilk ürünüydü. Apple büyümeye devam ederken, şirketin genişlemesini sağlayabilecek bir yönetici aranıyordu. 1983 yılında Jobs, John Sculley’i (o zaman Pepsi-Cola’nın CEO’su) ayartarak ve “Ömrünün sonuna kadar sadece şekerli su mu satmak istiyorsun yoksa dünyayı mı değiştirmek istiyorsun?” şeklinde meydan okuyarak Apple’ın yeni CEO’su haline getirdi. Aynı sene Apple teknolojik olarak gelişmiş fakat ticari olarak başarısız olan Apple Lisa’yı piyasaya sundu.

Yeni ortak yapısı yüzünden firmada çoğunluk hissesi bulunmayan Jobs, 24 Ocak 1984’te ilk Macintosh kişisel bilgisayarı tanıttı. Mac’in tasarımına Jef Raskin başlamış, gerisi Jobs tarafından tamamlanmıştı. Macintosh, dünyada grafik arayüz kullanan ilk kişisel bilgisayardı. Steve Jobs, Apple için ikna edici ve karizmatik bir savunucuydu, eleştirilere de bakılırsa aynı zamanda düzensiz ve hırslı bir yöneticiydi. 1985 yılında şirket içinde oluşan bir kavga sonucu Jobs, Sculley tarafından görevlerinden çekilmiştir ve dışarı atılmıştır. Ama ölümünden 5 hafta öncesine kadar Jobs’un Apple Computer’in başkanı olduğunu da not düşmekte fayda vardır.

Aynı günlerde Jobs, NeXT Computer’ı kurdu. Oldukça pahalı olduğu için çok popüler olmayan NeXT iş istasyonları, ileri teknolojisi sayesinde parası olan belirli bir kesim için cazipti. NeXTcube, Jobs tarafından sadece kişisel değil, kişiler arası bir çalışma istasyonu olarak tanımlanmıştı. Cihaz magnezyum kasasıyla da Jobs’ın dış tasarıma verdiği önemi gösteriyordu. Firma, IBM ile işbirliğine gitti.

Jobs 1986’da sonradan adı Pixar olarak değişecek olan The Graphics Group’u Lucasfilm’den (Yıldız Savaşları filminin yönetmeni George Lucas’tan) 10 milyon dolar ödeyerek satın aldı, ilk iş olarak da çalışanların yarısının işine son verdi, ellerindeki hisseleri geri satın aldı. Firma, Disney ile işbirliği içinde Toy Story, A Bug’s Life, Toy Story 2, Monsters, Finding Nemo, Cars, Ratatouille, Wall-E, Up gibi pek çok animeye imza attı. Jobs aynı yıl, biyolojik anne babasıyla kız kardeşinin kimler olduğunu öğrendi.



AİLESİ

Steve Jobs 18 Mart 1991 günü Laurene Powell ile evlendi. Bu evliliğinden üç çocuğu oldu. Aynı zamanda 1978 yılında evlilik dışı doğmuş Lisa Jobs adında bir kızı vardır. Jobs vejetaryendi, ancak balık yerdi.

Apple’a dönmesi 1996 yılında Apple şirketi, Jobs’u kurduğu şirkete geri getirmek için NeXT’i 429 milyon dolar karşılığında satın aldı. Dikkatli bir planlama ve şirket içi hamle ile o zamanki CEO Gil Amelio’nun işine son verilir. Steve Jobs 1997 yılında Apple’ın geçici CEO’su seçilir. NeXT’in satın alınması sonucu birçok teknolojisi Apple ürünlerinde kullanılmaya başlandı. Bunların arasında en belirgin olan örnek, NeXTSTEP’in geliştirilerek Mac OS X’in yazılması gösterilebilir. Jobs’un yönetiminde Apple, iMac’i piyasaya sunmasıyla inanılmaz bir şekilde satışları artırdı. O zamandan beri ortaya konan ürünler göz alıcı tasarımları ve marka kuvvetlendirilmeleriyle Apple şirketine büyük yararlar sağladı.

Jobs’un dönüşüyle atılıma geçen Apple, iMac serisini başlatarak kişisel bilgisayar algısını bir kez daha değiştirdi, uzun aradan sonra yeniden kara geçmeye başladı. Jobs, 2000’de firmanın resmi CEO’su oldu. Renkli iMac ile Power Mac G3, 5 Ocak 1999’da tanıtıldı. Onu 2000’de Power Mac G4 Cube izledi. Jobs, müzik piyasasının kökten değiştiren kişisel dijital müzik çalar iPod’u tanıttı. iPod’ları 2002’de Windows uyumlu hale getiren Apple, ertesi yıl bugün bile en büyük müzik ve film satış mağazaları arasında ilk sıralarda bulunan iTunes Müzik Mağazası’nı açtı.

Power Mac G5’in duyurulduğu 2003’te Jobs’a pankreas kanseri teşhisi kondu. 31 Temmuz 2004’te Jobs, pankreasında bulunan kanser tümörünü aldırtmak için ameliyata girdi. Jobs’da bilimsel adı ‘Islet Hücresi Neurodocrine Tümöru’ olan nadir bir pankreas kanserine rastlanmıştı. Jobs’da bulunan bu kanser tipinde kemoterapi veya radyasyon terapisine ihtiyaç duyulmadı. Yokluğu sırasında dünya satışları ve yönetimleri departmanının başkanı Tim Cook, Apple’ı yönetti.

Pixar, 24 Ocak 2006’da Disney tarafından 7.4 milyar dolara satın alındı. Jobs, yüzde 7’lik hisseyle Pixar’daki en büyük kişisel hissedar oldu. Mobil telefon işine girme kararı alan Apple, farklı ve kullanışlı arayüzüyle akıllı telefon pazarında büyük değişimlere öncülük eden iPhone’u 2007’de tanıttı. iPhone, Pixar yapımı Ratatouille’in gösterime girdiği gün, 29 Ocak 2007’de, ABD’de piyasaya çıktı.



SON YILLARI

2009 başında sağlık nedenleriyle 6 ay izin alan Jobs, karaciğer nakli ameliyatı geçirdi. Jobs, 2010 başında yine sahneye çıkarak, kişisel bilgisayar dünyasında büyük bir devrim kabul edilen iPad’i tanıttı. 2011 yılının Ocak ayında son yıllarda üçüncü kez sağlık sorunlarını gerekçe göstererek izne ayrılan Jobs, 24 Ağustos 2011’de şirketin yönetim kurulu başkanlığından ayrıldığını açıkladı ve görevi Tim Cook’a bıraktı. Aynı günlerde Apple firmasının hisse fiyatı bazında piyasa değeri 340 milyar doları geçmişti. 5 Ekim 2011 tarihinde ailesi tarafından yayınlanan bir bildiride “Steve Jobs aile üyeleri başucunda ve sükunet içinde vefat etti.” açıklaması yapıldı. Tim Cook haberi büyük bir üzüntüyle öğrendiklerini söyledi. Cook,

Apple, vizyon sahibi bir kişiyi ve bir yaratıcı dehayı; dünya inanılmaz bir insanı kaybetti. dedi.


Steve Jobs hakkında daha fazla bilgi için tıklayınız

daha fazla motivasyon sözü için tıklayınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir