İBNİ HALDUN SÖZLERİ

İbni Haldun ; Ebû Zeyd Veliyyüddîn Abdurrahmân b. Muhammed b. asen el – Hadramî el-Mağribî et – Tûnisî  veya tanınan kısa adıyla İbni Haldun (Doğum /27 Mayıs 1332 Tunus- Ölüm /17 Mart 1406 Mısır), Meşhur tarihçi, sosyolog, filozof, aynı zamanda devlet adamı. Gençlik yıllarında dönemin ünlü hocalarından fıkıh, hadis, tefsir, akaid, mantık, felsefe, matematik, tabiat bilimleri, dil bilimleri ve aynı zamanda edebiyat dersleri almıştır. Bu yazımızda sizler için İbni Haldun ‘dan güzel sözler derledik, sosyal medyada ister resimli ister yazılı olarak paylaşabilir ve sevdiklerinize anlamlı mesajlar gönderebilirsiniz.


Fazla tevazunun sonu, vasat insandan nasihat dinlemektir.


İnsan beyni değirmen taşına benzer. İçine yeni bir şeyler atmazsanız, kendi kendini öğütür durur.


Akletmek Müslümanlar tarafından terk edildi ve bu yüzden zelil bir hale düştüler.


Kimsenin iç alemine karışma,
Kimseyi iç alemine karıştırma.
Kimseye iç alemini açma.
Gizli tut. Yan ama tütme.


Suyun suya benzemesinden daha çok, geçmiş geleceğe ve hale benzer.


Merhamet, masum olduğu için her kalbe misafir olmaz.


Âhiret mükâfatını dünyada isteme, fakihlerle çok istişare yap, kendini ağır başlı ve vakûr biri olmaya alıştır, tecrübe, akıl ve hikmet sahiplerinden istifade et, müsrif ve cimrilerle istişare etme ve onların sözünü dinleme çünkü onların zararları faydalarından çoktur.


Sürüklenmek üzere olduğun hiddetten, sonuçlarını düşünmeden hareket etmekten ve gururdan sakın.



İBN-İ HALDUN KISA SÖZLER

Gönlünü bu dünyaya kaptıran yorulur.


Adaletsizlik medeniyeti mahveder.


Zulüm toplumsal düzenin yıkılacağının habercisidir.


İnsan, geldiği soyun değil, yaşadığı ortamın ve alışkanlıklarının çocuğudur.


Bugünün işini yarına bırakma, zira yarının da yapılacak işleri vardır.


Kuşkusuz Allah iyilikle ve iyilerle beraberdir.


Dünya ve ahiret işlerinin bozuk gitmesinin ilk sebebi, yalancı ve dalkavukları dost edinmen ve yalan söylemeye cürret etmendir. Şüphen olmasın ki günahların başı yalan, sonu iftira ve gıybettir. Gıybet edenin hiçbir işi yolunda gitmez.


İnsanların lüks ve sefaya dalması, onları korkaklık ve tembelliğe yöneltir.



İnsan alışkanlıklarının çocuğudur.


Bir ülkedeki iklim özellikleri ahlakı etkiler.


Her akıl, gücünün yetmediği ve idrak edemediği şeyleri inkâr eder.


Kadere teslimiyet göstermesem çatlayacak gibi olurum.


Benim çırpınışlarım sevinçten değildir. Ele geçirilmiş kuş da çırpınır. Umursamazlığım da sevincimden değil. Bazı olayları hatırlamamdandır.

Şimdiye kadar kaç güzel, beni uykusuz bıraktı, Ama onun gülüşündeki ahenkten daha güzelini görmedim.


Göçebeler yerlilerden daha cesur, iyiliğe ötekilerden daha kaabiliyetli ve daha zekidirler. Çünkü yerleşik hayat ve şehir hayatı halkı rahat ve gevşekliğe iter, cesareti söndürür hırs ve düşüklükleri körükler.


Zulüm ve bozgunluk ile meşgul olanların sonlarının kötü olması Allah’ın kulları için koymuş olduğu bir kanundur.


İnsanoğlu öğrenen bir cahildir.


Ebeveynleri tarafından yetiştirilemeyen insanı zaman eğitir.



İBNİ HALDUN ANLAMLI SÖZLER

İçinde yaşadığı çevre(ahval)insanın tabiatının yerini alır.


Adetler insan tabiatını ve karakterini belirler.


İsrafın ve lüksün kötü sonuçlarından sakının. Şüphesiz israf ve lüks, insanların fakirliğe düşmesine, başkalarına boyun eğmesine ve rezil olmasına yol açar.


Bir görüşe ve bir inanca bağlılık ve taraftarlık insanın ruhuna işledi mi, kendi isteğine uygun düşen haberleri işitir işitmez hemen kabul eder. Bu temayül ve taraftarlık insanın basiret gözünü örter, tenkit ve tetkikte bulunmasını engeller.


Adalet egemen olmadan bir ülke bayındır olamaz. Adalet, Allah’ın yarattıkları arasında kurulmuş terazidir.


Cehalet, hastalıklı ve havası bozuk olan otlağa benzer.


Okumak lazım okutmak lazım.


Açlık ve kıtlık esnasında mahv ve helâk olanları katleden, sonradan ortaya çıkan açlık değil, önceden mevcut olan ve itiyat haline getirilen tokluktur.


Kalp ele geçirildiğinde , bütün beden ve organlar yenilgiye uğrar.


Kimsenin iç alemine karışma, kimseyi iç alemine karıştırma. Kimseye iç alemini açma. Gizli tut. Yan ama tütme.


Kalpler asılsız, sahte arzulara ve dünyaya çağrılır ise, insanlar arasında rekabet başgösterir, ihtilaf ve uyuşmazlık her yanı kaplar.


Zulüm ve şiddetle kırılmış olan kalpler, üşenerek ağır davranmaya mahkum oldukları için, onlar kendilerini müdafaa ve nefislerini koruma kuvvet ve tabiatını kaybederler.


İBNİ HALDUN GÜZEL SÖZLER

Âbidler daha çok darlık içindeki bedevîlerden çıkar.


Dinimizi parçalayarak onun parçalarıyla dünyamıza yama vuruyoruz. Bundan dolayı hem dinimizi, hem dünyamızı kaybediyoruz.


Bir milletin zenginliğini değerli madenler değil, çalışma oluşturur.


Nerelisin?, sorusu literatüre girmiş en ayrılıkçı, en bedbaht sorudur! Ha soran olursa, ben Dünyalıyım.


Emekler değerini bulamayınca ve karşılığı var denemeyecek duruma düşürülünce, kazanç ve üretime yönelik istekler gücünü yitirir. Çalışan eller iş yapmaya varmaz.


İman melekesi (gönüllerde) istikrar bulunca, artık ona muhalefet etmek nefs için güç olur, tıpkı karar kılan sair melekelerde olduğu gibi. Çünkü yerleşmiş melekeler cibilliyet ve fıtrat mesabesinde bulunur.


İlimleri talim, sanatlar sâir mutad faaliyetlerdeki güzel melekeler, insandaki aklı daha keskin ve fikri daha parlak bir hale getirir.


(ilmî) melekenin elde edilmesinin en kolay yolu, ilmî meseleleri münakaşa ve münazara ile dili açmak kuvvetlendirmek ve bol bol ilmî tartışmalar yapmaktır. Çünkü ilim bir kuyu, tartışma ise onun kovası gibidir.


Açlıktan ölenleri, açlık değil, daha önce alışkın oldukları tokluk öldürmektedir.


İdrak eden kişiler, kendi idrak kapasitesinin ötesini idrak edemez.


Mağlupların her zaman giyimlerinde, binitlerinde, silahlarında, adetlerinde ve diğer hususlarda galiplere benzemeye çalıştıkları görülür.


Bir devlette halka yükletilen vergilerin miktarı az olursa, ahali çalışarak servet kazanmaya heves eder, ülke kalınır. Vergiler azalınca üretim artar, mal ve para kazanmanın yolları çoğalır.


İBNİ HALDUN ÖZLÜ SÖZLER

Alınan çok gıda vücutta işe yaramaz fazlalıklar ve kötü artıklar meydana getirir. Bu çeşit artıklardan vücut oransız bir şekilde genişler; şekil çirkinleşir. Bu gıdalardan meydana çıkan bozulmuş kötü sıvıların beyne gitmesiyle zihinler ve fikir körleşir. İdrâksizlik, gafillik ve itidalden ayrılma ortaya çıkar.


Bol veya az miktarda alınan gıda maddeleri, beden ve ruh üzerinde, aynı derecede ve kuvvette, ama değişik ve aksi istikamette tesir meydana getirirler. Bir kere az yemenin beden üzerindeki tesiri ciltteki parlaklık, derideki düzgünlük, renkteki safiyet, şekildeki güzellik ve mükemmellik, çevik hareket şeklinde kendini gösterir.


Çok yeme ve bol gıda ise bunun tam aksi olan bir tesir hasıl eder. Az yeme konusundaki riyazet, perhizkarlık ve imsak düşünce hayatı üzerinde de tesirlidir. Bu durumdaki kimselerin zihni daha açık, anlayışları daha iyi, kavrayışları daha hızlıdır, daha akıllı ve daha zeki olurlar. Çok yemek ve bol gıda almaktan hasıl olan rutubet ve buhar beyni örter fikri perdeler, zihin tutukluğu meydana getirir. Genel olarak itidalden sapma, geri zekalı ve dikkatsiz olmak (beladet ve gaflet) bunun eseridir.


İmar için gereken kaide ve kanunlara riayet edilmediği takdirde, dünyanın mamurluğu bozulur.


İBNİ HALDUN TEFEKKÜR SÖZLERİ

Kişinin nefsi, iyiliğe ve hayra götürecek şeylere alışıp yönelirse ve bu hal onda bir meleke haline gelirse, kötülüklerden uzaklaşır ve onun için kötülüğe götürecek yollar zorlaşır. Kötülüğe alışıp yönelenler için de aynı şey geçerlidir.


Nefis bir şeyi alışkanlık edinince, artık o şey onun tabiatından olur.


Cimrilikten sakın. Bil ki insan Rabbine ilk olarak cimrilikle asi olmuştur. Rabbine asi olmuş biri ise, rezil rüsvay olup, helaka uğramış biri konumundadır. Şu ayet, bu gerçeğin ifadesidir: “Kim nefsinin cimriliğinden korunursa, işte kurtuluşa erenler onlardır.” (Haşr Suresi, 9)”


Her başlangıç, bir sona gider.


Dalkavukluğa eğilimlidir insanlar. Ün ve servet gibi dünyanın tatlarına ve geçim yollarına tutkundurlar.


Kıtlık zamanlarında insanları açlık değil, alışmış oldukları tokluk öldürür.


Bâtılın şeytanı, akıl ve fikir silahıyla ateş altında tutulur.


Daha fazla güzel söz için tıklayınız


Daha fazla bilgi almak için tıklayınız

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir